2009. november 8., vasárnap

Ez is kosár?

Az amerikai kosárfonás, azaz basketry nem csak a fonott kosárra terjed ki. Tehát, ha azt mondom fonott kosár, akkor ne csak a bevásárolókosarat, ruháskosarat, kisebb-nagyobb fonott dobozokat, vagy fonott bútorokat értsd alatta, hanem mindent, aminek egy kicsi köze is lehet a kosárfonáshoz eredetileg.
A technika, amellyel egy darab elkészül, vagy az alapanyagok, vagy a forma miatt is nevezhetünk valamit kosárnak, még akkor is, ha első ránézésre semmi köze nincs egy fonott kosárhoz.

Ez már mindenképpen a művészet, a művészi fokra fejlődő kosárfonók munkái, akik hajdanán hagyományos kosarakat készítettek, majd ennél többet is meg akartak valósítani, a funkcionalitáson túl a látvány és a mondanivaló átadása a céljuk.
Sokszor inkább nevezhetnénk szobornak, vagy installációnak a végterméket, mégis közük van a kosárfonáshoz, a szálasanyag feldolgozáshoz. Lássunk néhány példát:

Charlotte L. Thorp munkái is többek egyszerű fonott kosárnál, nem tárolóként funkcionálnak, inkább játszik a néző érzékeivel:


Gyöngy Laky magyar származású amerikai művész munkája:


Yohko Kubo papírt és fonalat használt, itt a technika az, ami miatt a kosárfonás kategóriába tartozik a végtermék:


Marilyn Moore kosárfonó technikájával "ékszerek" készülnek rézdrótokból:


Karyl Sisson munkája: csipesz, cérna és régi zippzárak:


Rob Dobson kosara, locsolócső és különféle fém és műanyag alkatrészek:


Tom Muir teáskannájának címe: Kérlek, ne érintsd meg a művészi munkám:


Gyöngyből is készíthetsz kosarat, ilyenek Linda Fifield munkái:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most szólj hozzá...