2010. január 26., kedd

Japán fonott kosár

Ha valamely nép művészi fokra fejlesztette a kosárfonást, hát a japánok biztosan. Ők már nem is kosarat fonnak, vagy kötnek, hanem egyenesen kosarat építenek.
Hihetetelen mintázatokat és formákat tudnak létrehozni bambuszból. Az egészen bonyolultan megépítettől az éppen csak valami kis anyagból álló, mégis megálló kosarakig, bármit el tudnak készíteni, amit csak megálmodnak. Mintha az agytekervényeikben is bambusz kanyarogna. 8)
Természetesen japánul sem tudok 8), de a képek magukért beszélnek:

Takekogei weblap, a fenti menüpontok alatt új képek jelennek meg:Japán bambusz művészet:Asian Art weboldal (kattints a Gallery Two és Gallery Three-re is):TAI Gallery / Textile Arts: Kortárs japán bambusz művészet:TAI-Gallery: Szintén kortárs művészek munkáinak katalógusa:Lloyd E. Cotsen japán fonott kosár gyűjtő beszél arról, miért gyűjti, miért szereti ezeket a kosarakat... A kosárfonónak készülő ifjú először 4-5 éven keresztül csak figyeli a mestert, hogyan dolgozik, nem is nyúl addig az anyaghoz. Persze manapság már nem mindenki kezdi így...
Cotsen gyűjteményében több, mint 800 bambusz kosár található, melyet az Ázsiai Művészeti Múzeumnak ígért 2002-ben. Ez a nagyra becsült gyűjtemény a világ legnagyobb és legjelentősebb gyűjteménye a maga nemében:
Cotsen Baskets - video

Végül egy video a YouTube-ról, amelyben a bambuszt és Shochiku Tanabe kosárfonó művész munkáit mutatják be:
Shochiku Tanabe - video

A Google-ban érdemes rákeresni (a képkeresőjében is):
bamboo basket - bambusz kosár
bamboo art basket - bambusz művészi kosár
bamboo artist - bambusz művész
japanese bamboo art - japán bambusz művészet
japanese basket - japán kosár
madake - bambusz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most szólj hozzá...