2011. január 19., szerda

Peddigsínes kosár - tutorial

A képre kattintva eljutsz Kathy Couture weboldalára, aki kosárfonó és író is.
A gallery menüpont alatt sok-sok általa font kosár képét lehet megnézni, a tutorials menüpont alatt pedig 4 fonott kosár elkészítését lépésenként.

Ezek a kosarak, mind peddigsínből, vagy hasítékból készültek. Angolul plaited baskets néven találunk ilyen lapos alapanyagokból készített kosarakat.
Mivel nálunk még nemigen lehet kapni hasítékot, vagy nagyobb méretben teljesen lapos peddigsínt, ezért marad az a fél centis, de azzal is lehet készíteni négyszögletes alapú kosárkát, ehhez hasonlóan: (katt a képre a leírásokhoz)



Állítólag itthon is készítettek régen hasítékból kosarat, vagyis: vágj ki egy fát és fonj belőle kosarat. Talán juharból és tölgyből (?), lényeg, hogy van egy jókora rönk, amely hozzáértők bizonyos szempontjai alapján kiválasztatott. Fontos, hogy ne legyen rajta görcs. Ezt áztatják 2-3 hónapig. Akkor a kérgét leszedik. Majd egy nagy bunkóval elkezdik veregetni fokozatosan az aljától a tetejéig, körbe-körbe. Elegendő ütögetés után elkezd szétválni a fa rétegekre, gondolom az évgyűrűkre. Ezt vágják fel adott szélességű csíkokra, hasítékokra. Méretek szerint lehet tárolni, majd felhasználás előtt beáztatni. Jó kis meló.

Azokon a vidékeken készítettek ilyen kosarakat, ahol nem volt elég fűz, illetve nem volt elég patak, folyó, vagyis a fűz számára megfelelő élőhely. Állítólag a hegyes vidékek kosarai ezek. Még sosem láttam élő embert, aki fon ilyenből kosarat itthon, pedig nagyon szeretném megnézni, hogy készül, megfogni a kosarat, az anyagot...

Tovább nézelődtem és találtam még egy szépen fotózott tutorialt, ami szintén lapos peddigsínből készült, katt a képre a fotók megtekintéséhez:



A varázsszó, ha ilyen leírásokat akarsz még keresni:
flat reed basket tutorial
flat reed basket how to
flat reed basket instructions
flat reed basket pattern
.

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ha részletesebben érdekel a "fából-fonás", olvasd el Nagy Mari-Vidák István: A kosárkötés magyar hagyományai c. könyvben (2003) a "Hátikosár kötés Noszvajon" című fejezetet. Pontos, rajzokkal illusztrált írás.
    Élőben én is megnézném...
    Szia: Ircsi

    VálaszTörlés
  2. Szia! Borzasztóan tetszik, amit csinálsz, már régóta szemezek a gondolattal, hogy én is nekiállok megtanulni a kosárfonást, csak sajna az időhiány... legszívesebben nagypi 48 órában hobbiznék. Egyébként pont a kosarazásnak van hagyománya a családban, párom édesapja kisiparos volt, de sajnos meghalt, mielőtt még megismerhettem volna. Különben mostanra biztos kitanultam volna tőle a mesterséget :)
    Egy kérdésem lenne: honnan szerzed be az alapanyagokat? Azonnal feldolgozhatót vásárolsz valahol, vagy te magad dolgozod fel?
    Ja, és a Meskán láttam újrafelhasznált újságpapírból vesszőfonásos technikával készült kosarakat. Most ugyan nem találom, de úgy emlékszem, a készítője végül valamilyen festékkel vagy lakkal tette vízállóvá. Ha ismered a technikát, hálás lennék, ha tudnál hozzá linket vagy más útmutatást adni :)
    Előre is köszi!
    Eszter

    VálaszTörlés
  3. Szia Ircsi!
    Nagyon köszönöm az infót, ugyanis ezt a könyvet nem ismertem eddig. Hamarosan be is fogom szerezni. Köszi-köszi!!

    VálaszTörlés
  4. Szia Eszter!
    Örülök, ha tetszik a blog. Több a nem általam készült kosár, ez egy amolyan gyűjteményes oldal a hobbistáknak.
    Ha papírfonásról szeretnél többet megtudni, akkor volt korábban egy bejegyzésem itt:
    http://kosarfonas.blogspot.com/2010/04/kosarfonas-ujrahasznositassal.html
    Ebben van négy magyar blog, ahol papírfonással is foglalkoznak a lányok. Onnan akár lépésről-lépésre is akadnak leírások.
    Nagy vonalakban a papírfonás úgy kezdődik, hogy hurkapálcikára feltekernek újságpapír csíkokat, közben ragasztózzák. Sok ilyen pálcika készül. A kosárfonás pedig hasonló séma alapján, mint egy rendes kosárnál, csak éppen a szálakat mindig össze kell toldani, és a toldásoknál ragasztani is kell. Az említett blogokban találsz képeket, ha jól emlékszem valamelyikben még video is volt.
    Én peddignádból fonok. Ezt anak idején Bp-en a Míves Portékák Boltjában vettem, ami most épp megszűnik, de rendelni lehet majd neten tőlük, illetve a Winkler iskolaszer-nél is lehet rendelni fél kilós tekercsekben, innen fogok legközelebb rendelni, mert épp kifogytam. Fűzvesszőből nem fonok, mert az túl szemetelős itt a lakásban, a peddignád nekem tisztább, egyszerűbb, épp csak annyit áztatok be, amennyire szükségem van. 2 perc meleg vízben szépen megpuhul és dolgozhatok is. A szálakat folyamatosan dobálom bele a vízbe, miközben haladok.
    Remélem megtalálod a számodra fontos információkat!
    Ha ügyeskedsz, és belevágsz, akkor szívesen megnézném, adj hírt magadról! 8)
    Tünde

    VálaszTörlés

Most szólj hozzá...