2011. július 3., vasárnap

Kerámiás kosárka lépések


Ezt a kosárkát készítettem legutóbb.
Fotóztam közben, bár nem olyan részletességgel, mint a peddigsínes kosárkánál, mert az sokkal egyszerűbb volt. Itt nem fogom a 3 szálas gyűrűfonást, vagy a copfszegést lépésenként fotózni, az benne van a kosárfonás könyvekben. Én a Jeanette Eckert- Ulrich féle Kosárfonás könyvből tanultam meg. Működik.

Először a körben lyukakkal ellátott alapba belehúztam az oldalkarókat, a legvastagabbat, ami belefér.


Utána elrendeztem a szálakat és rögtön nekiláttam a 3-szálas gyűrűfonásnak úgy, hogy minden oldalkarópárat szétszedtem, vagyis nem kettesével fontam őket, hanem külön-külön.


Mivel a lyukak a kerámia lapocska egyik oldalán túl ritkán voltak, beszúrtam egy plusz szálat, a következő képen ez a jobb alsó szál, a .com feliratnál.


Amikor elértem a kosárka kívánt alapszélességét, akkor minden oldalkaró mellé még egy szálat beszúrtam, majd felhajtottam őket úgy, hogy a jobboldali szomszédja alatt ment át és utána fel.


Ezután ismét 3-szálas gyűrűfonással folytattam.


Olyan kosarat szerettem volna, ami mélytányér jellegű, így egy darabig felfelé fontam, majd onnan a dupla oldalkarókat szétválasztva folytattam, kifelé álló karimával.



Majd kezdődhetett a copfszegés. Ezt az ölemben lévő kosárka szemben lévő oldalán, belülről kezdtem el.


Szépen körbe haladtam, elfűztem a szálakat, ami most meglepően könnyen ment. 8))


Ezután elég hosszúnak láttam a megmaradt szálakat, és a perem alatt belülről volt egy kis hely, így a szálakat a jobboldali következő szál fölött elvittem, majd lehajtottam, körben végig természetesen.


Azután megigazgattam a kosarat, majd megtörtént a tisztogatás. 8))))


Itt a vége fuss el véle. :)

Láttam olyat, hogy valaki CD-lemezre üvegfestéssel készített díszítést, lyukakat fúrt rá körben, és azt fonta be. El tudok még képzelni szép bőrt is, vagy fát, üveget, bármit, lényeg, hogy egyenlő távolságban legyenek a lyukak, mert akkor lesz igazán szép. Olyan díszítést alkalmazhatunk, ami csak tetszik.

.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett. A fonott szegély gyönyörű egyenletes. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy!Nagyon tetszik az agyag!

    VálaszTörlés
  3. Köszi!
    Csehországban már külön kerámia kosáraljakat is árulnak. Szebbnél szebb mázasakat. Hátha majd egyszer itthon is akad valaki, aki készít nekünk. 8)

    VálaszTörlés

Most szólj hozzá...