2012. május 19., szombat

Madáretető 2.

Elkészült egy újabb madáretető, vagy kuckó, vagy odú, vagy akármi.
Házikó alakú, talán a lyuk kicsit nagy lett rajta, rétegelt, négyszögletes fa alappal, lekerekített sarkokkal, de a házikó tetején már kerekké változik, erre külön fontam a tetőt, ami még levehető, mint egy sapka, valószínűleg damillal fogom rögzíteni.
Valamivel le kellene kezelni, vajon elég a lenolajkence ehhez, vagy lakkozzam, esetleg lazúrozzam??


4 megjegyzés:

  1. Szia Tünde!
    Azt javaslom mindenféleképpen kezeld le lakkal, vagy esetleg színes lazúrral.
    A natúr faalap és a nád nem bírja sokáig a változó időjárást.

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    Felületkezelő üzletben dolgozom, kültéri beltéri anyagokat árulunk. szerintem valami vékonylazúrral kezeld, a lakkot nem javaslom.
    A vékonylazúr beszívódik az anyagba, nem képez rajta filmréteget, szemben a vastaglazúrral, vagy a lakkal. A lakk ha megsérül, a nedvesség bejut, de nem tud kipárologni, na azt lehet látni kerítéseken, mikor lepereg a lakkréteg. A vékonylazúrnál nincs filmréteg, ott ha meg is ázik, ki tud száradni.
    A vékonylazúrt szokták olyan helyre javasolni kültéren, ami közvetlen ki van téve esőnek, napnak, kerítés, pergola, lábazat, oromdeszkázat, madárléc stb.
    Vagy még esetleg kültéri kertibútor, teraszolajjal lehet.Azok bírják az uv-t.
    Ennyit tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  3. Ja igen, minél színesebb, vagy sötétebb a kültéri anyag, annál jobban bírják az uv-t. Mivel ezek olyan pigmentanyagok a festékben, amit úgymond rátapad a felületre, és a nap először azt égeti, majd a fát. Ezért nem nagyon javasolják a színtelent a kültéren.
    És ezek mellett javasolt időnként 2-3-5 évente az átkenése. Attól függ milyen helyen van, mennyire éri az időjárás viszontagsága.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Köszönöm szépen az információkat! Szerzek vékonylazúrt, ráadásul abban az a jó, hogy rengeteg színben kapható. 8)
    Köszi!

    VálaszTörlés

Most szólj hozzá...