2009. december 14., hétfő

Cseh peddignád kosarak minden mennyiségben

A peddignád egy nagyon szép és nagyon jól használható anyag.
Nagyszerű vele fonni, mert nagyon hosszú, akár 5 méteres szálakat is tartalmaznak a kötegek, elejétől a végéig egyforma vastagsággal rendelkezik, vagyis kevesebb kiálló vesszővéggel kell számolnunk.
Nagyon könnyű a tárolása, hiszen csak arra kell figyelni, hogy ne legyen nedves helyen, illetve kapjon levegőt, ha zacskóban tároljuk.
Használatakor elég 4-5 percre meleg vízbe áztatni, éppen csak annyit, amennyit épp fel is használunk, és a munka során mindig újabb és újabb szálakat áztatunk be.
Tiszta, nem koszolja be a lakást és nagyon jól festhető természetes vagy szintetikus festékekkel is.
Általában 2, illetve 3mm-es vastagságban lehet kapni, de akad 1,6mm, 2,6mm-es változat, vagy vastagabb, illetve lehet kapni peddig sínt, ami lapos és kb fél cm széles.

Itthon két könyv áll rendelkezésedre, amely segít a peddignáddal való fonásban minden kezdő kosárfonónak:

és

Most pedig nézzük meg, micsoda csodákat készítenek peddignádból csehországi lelkes kosárfonó társaink. Nem tudok csehül, de a képekre kattintva el lehet navigálni az oldalakon, általában a "pedig", vagy "fotogalerie" szóra kell kattintani. Érdemes megnézni ilyen oldalakon az "Odkazy" menüpont alatt az általuk kedvelt linkeket, mert ott is találhatunk képeket peddignád kosarakról, illetve "navody" menüpont tartalmazhat képes útmutatókat.

Jitule-f kreatív honlapja

Gabriela Markova honlapja

Alena Kolaříková weboldala

leninkat.estranky.cz

Renata Šífová - Oxi weboldala
Oxi weboldalán néhány fényképes útmutatót is találhatunk, hogyan lehet kosarat fonni. Itt találtam meg a fonott csomó leírását is, amelyet ki is fogok próbálni, remekül mutat fedelek tetején.

Lenka Šuláková weboldala, itt a "Katalog"-ra kattintva megnézhetjük a sok-sok peddignádból készült eladó kosarát. A "Návod na výrobu"-ra kattintva pedig fényképes útmutatókat találhatunk fonásmódokról.

Hobbyrain.wz.cz weboldal, itt a "jak na to" menüpont alatt közelebbi fotókat is láthatunk egyes darabokról, pl fonott egér, fonott elefánt, teknős.

Monika Weisová weboldalán a "Pedigové pobyty"-ra kattintva megnézhetjük, hogy az egyes kosárfonó tanfolyamokon milyen peddignád kosarakat készítettek, a "Moje výrobky"-ra kattintva pedig a saját munkáit láthatod.

Magrata weboldala sok szép fonott kosárral, tanfolyami képekkel.

Pavlusa.cz weboldal, itt aztán tömérdek fa-alappal rendelkező peddignád kosarat láthatsz, szalvéta-technikával kombinálva.

Jó nézelődést kívánok, aztán vágj bele te is, a fent említett két könyv alapján biztos neked is sikerülni fog, én is próbálkozok. 8)

4 megjegyzés:

  1. Szeretném azt a kosarat megfonni ami barna és fehér szálakból fedéllel és gombbal a tetején van megfonva, legalábbis a fonás technikáját megismerni szeretném de sehol nem találom meg a leírását, legyetek szívesek aki tud segítsen benne.

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, már régóta nem foglalkozom ezzel a bloggal, mert átnyergeltem a makraméra.
    Nem tudom pontosan hogyan készül. :I

    VálaszTörlés
  3. Javaslom a fenti oldalaknak az átböngészését, továbbá minden hozzájuk kapcsoló link megtekintését, sokszor így találtam én is kincsekre. :) Nyelvtudás nélkül, képeket nézegetve.

    VálaszTörlés

Most szólj hozzá...