2010. július 11., vasárnap

Tökölés kosárfonással

A cím nem negatív értelemben vett, hanem inkább, mint érdekes technikára figyelmet felhívandó. 8)

Gyerekkoromban sokszor láttam nagyanyáimnál, illetve a falu többi házainál, hogy lopótököt szárítottak meg és akasztottak ki, akár csak úgy pőrén, akár madáretetőnek.
Itthon sosem láttam még díszített kiszárított tököt, pedig biztos van olyan, aki ezzel foglalkozott, vagy foglalkozik még ma is, bár ritka lehet, mint a fehér holló. Tökfesztivált itthon is szoktak szervezni, rákerestem, és van aki kifesti, kivágja a tököt, vannak elektromos töklámpások is szépen kicsipkézve. Kosárfonással azonban itthon nemigen kombinálják a tököt.

Sok országban azonban saját művészete van a töknek, mármint, ami a festését, kivágását, díszítését illeti. Rendkívül gazdag fantáziával alkotnak különféle művészi tök-tárgyakat, és sokan a kosárfonással kombinálják azt.

Kedvenc technikám a spirális kosárfonás nagyon sok művészi tök alkotásnak része, ezeket szeretném bemutatni, illetve, amit még találok a témában ideteszem.

Mindjárt kezdem azzal, hogy angolul a "gourd art" vagy a "gourd basket" kifejezésre keresve hosszú órákig bóklászhatunk a neten és ilyen szépségeket találhatunk:



Egész helyes kis tökkosarak vannak ezen a honlapon is:



Teresa Johnston fenyő-tűlevelekből készít spirális technikával kosarakat, ehhez tököt is használ sokszor.

Maria Dellos művészi alkotásai tökből:



Az alábbi weboldalon angolul le van írva, hogy a tök ültetése a legegyszerűbb dolog a világon, így bárki maga is gyakorolhatja a tök művészetet otthon. Csak jól be kell locsolni ültetéskor, majd nem is kell vele foglalkozni egészen az érett tök leszedéséig. Akkor szabad leszedni, amikor elszárad a tököt tartó szár. Jól szellőző helyen kell tartani hónapokig, ő 3 hónapot ír. Közben jól bepenészedik és akár még büdös is lesz, de ez ne zavarjon senkit, mert utána szépen meg kell takarítani kívül-belül és utána már lehet is faragni, festeni, égetett mintákat belemarni, vagy akár hozzáfonni. A tök száradás után úgy viselkedik, mint a fa, vagyis fúrhatjuk-faraghatjuk és kezelhetjük, hogy vízálló legyen.
Az oldalon három helyen is van link "gourd baskets" felirattal, ahol a kész tökös kosarakat lehet megnézni az alkotótól:



Akit komolyabban érdekel a téma, az a fent említett kulcsszavakkal rengeteg képet és leírást találhat a neten. Nekem nagyon tetszenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most szólj hozzá...