2010. július 21., szerda

Kosárfonás lépések

Találtam nagyon szépen és részletesen fotózott kosárfonás lépéseket Jonathan Ridgeon weboldalán. Ő a nomád életforma szerelmese, sok más hasznosságról is lehet olvasni nála angolul, mint például a kötél készítése, illetve sodrása, fatál, vagy fafésű készítése...

Az első fotósorozat egy sima, kerek, vessző kosár füllel:


A második a spirális kosárfonás technikája, ugyanezt itthon gyékény-, csuhé-, szalmakötegből is meg lehet csinálni, vagy akár kötegbe fogott vékony peddignádból, újságpapírból, vezetékekből, lyukas szatyrokból, használhatatlan pólókból, maradék anyagokból is:


A harmadik a "síkfonás"-nak nevezhető technika, amikor lapos alapanyagokból készül a kosár, általában négyszögletes alappal, ez itt nyírfa kérgéből készült; szebbnél szebb papírból is édes kis tárolókat lehet így készíteni, egy kis ragasztó, vagy tűzőgép segítségével akár:



Amennyiben akadnak még angolul hasonló kosárfonás lépések leírások, akkor azt a "basketry tutorial", "basketmaking tutorial" kulcsszavakkal keresve találhatjuk meg.

Köszönet a névtelen hozzászólónak, aki felhívja a figyelmet rá, hogy a kosarak készítője balkezes.

6 megjegyzés:

 1. De jó! Nagyon szép gyűjtő munka, a mondókás is tetszik. Megint kedvem lett fonni. :)

  VálaszTörlés
 2. Akkor mutasd is majd meg, mit készítettél. 8)

  VálaszTörlés
 3. Jó a link, de ebből ne tanuljatok, mert a kosárfonó balkezes! Fordítva fon, csak a gyűrűfonást és a szegést készíti jobbkezeseknek megfelelően. A spirálfonás is "ellenkező irányba" halad!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miért ne tanuljunk ebből???
   Ha a kosárfonó ballkezes, már nem is jó a kosár, amit csinál ???
   Tudtommal az emberiség fele ballkezes és semmi gond velünk. Vagy talán, mi suták vagyunk a bűnbakok világválságért?

   Törlés
  2. Kedves Névtelen2! Egyetértek veled, aki balkezes nyugodtan használja a leírást, de azért nem kell ennyire komolyan venni ezt a megjegyzést. 8)
   Inkább egy jóindulatú figyelmeztetés azoknak, akik jobbkezesek és próbálkoznak ez alapján, de menet közben valamiért nehezen megy nekik így a fonás.
   Peace!
   Tünde

   Törlés
 4. gyönyörű antik íz, ami működik! .. hogy sző a világ számomra ismeretlen, de amíg beszélünk csomó!
  A meleg üdvözlés
  Lucia

  VálaszTörlés

Most szólj hozzá...